Ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα; Πώς θα καταλάβεις τι έχεις;

Συχνά, τις μπερδεύουμε μιας και τόσο η ξηρή όσο και η αφυδατωμένη επιδερμίδα έχουν πολλές ομοιότητες όπως για παράδειγμα η αίσθηση τραβήγματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παρόλα αυτά, πρόκειται για δύο ξεχωριστές έννοιες- συνθήκες της επιδερμίδας που προκαλούνται από διαφορετικές αιτίες.

Ένας πρώτος διαχωρισμός είναι πως η ξηρή επιδερμίδα είναι τύπος επιδερμίδας (skin type), ενώ η αφυδατωμένη είναι μία κατάσταση που βρίσκεται το δέρμα (skin condition). Παρακάτω σου αναλύω με περισσότερες λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά και των δύο.

Ξηρή επιδερμίδα

Η ξηρή επιδερμίδα είναι ένας τύπος δέρματος που έχει να κάνει κυρίως με το DNA (γεννιέσαι με αυτή) και οφείλεται στην έλλειψη φυσικών ελαίων- σμήγματος που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγρασίας της επιδερμίδας. Όσοι έχουν ξηρή επιδερμίδα αισθάνονται συχνά μία αίσθηση τραβήγματος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το δέρμα δείχνει θαμπό, άτονο, είναι τραχύ στην υφή του και πολλές φορές μπορεί να ξεφλουδίζει. Επίσης, εμφανίζει συχνά ερεθισμούς και ευαισθησία σε εξωτερικούς παράγοντες ακόμη και σε προϊόντα περιποίησης όταν αυτά δεν είναι ήπια. Τέλος, οι πόροι δεν είναι καθόλου διεσταλμένοι (σε αντίθεση με τη λιπαρή επιδερμίδα).

Αφυδατωμένη επιδερμίδα

Από την άλλη πλευρά, η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι μία κατάσταση- συνήθως περιστασιακή- που μπορεί να βρεθεί η επιδερμίδα (ενδεχομένως και κάθε τύπος δέρματος- ακόμη και η λιπαρή ή η ξηρή) και δημιουργείται από την έλλειψη- απώλεια νερού/ ενυδατικών παραγόντων στο δέρμα. Οι πόροι στην επιδερμίδα εμφανίζονται πιο διεσταλμένοι, το ίδιο και μικρότερες ατέλειες.

Η επιδερμίδα και σε αυτή την περίπτωση είναι θαμπή και με τραχιά υφή, ενώ ανάλογα με τον τύπο δέρματος που έχεις μπορεί να αισθανθείς πως σε «τραβάει»/ ξεφλουδίζει ή να «γυαλίζει» εμφανίζοντας ακόμη και μικρά σπυράκια (αν έχεις λιπαρή). Ένα παράδειγμα για να καταλάβεις πως έχεις αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι όταν δεν έχουν περάσει λίγες ώρες από τη στιγμή που έχεις απλώσει το foundation στην επιδερμίδα σου και αυτό έχει απορροφηθεί, δημιουργώντας μερικά «μπαλώματα»/ αρχίζει να ξεφλουδίζει σε κάποια σημεία στην επιδερμίδα σου.

Το περιβάλλον (όπως η έκθεση σε συνθήκες όπως ο κρύος/ ξηρός αέρας, το air condition και η έλλειψη υγρασίας σε εσωτερικούς χώρους, η πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία), η διατροφή (όπως η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, η χαμηλή κατανάλωση νερού), ο καθημερινός τρόπος ζωής (όπως το άγχος, η παραμέληση της skincare ρουτίνας ή η χρήση μη εξειδικευμένων προϊόντων για τις ανάγκες της επιδερμίδας), οι κακές συνήθειες (όπως το κάπνισμα) αλλά και άλλοι λόγοι (όπως οι ορμόνες ή η εγκυμοσύνη) είναι μερικές από τις βασικότερες αιτίες που προκαλούν αφυδάτωση στην επιδερμίδα.

Πηγή: ladylike.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.